Erzincan’ın kırsal kesimindeki köylerde çiftçilerin yıl boyu özenle hazırladıkları tarlalarda yetiştirilen fasulyeler, çapalama, sulama ve bakımlarının ardından hasat ediliyor. Erzincan’da ön plana çıkan dermason ve şeker kuru fasulyesi olarak iki farklı türde yetiştirilen kuru fasulyelere ilgi, bölgelere göre farklılık gösteriyor. Dermason kuru fasulyesi 120 liradan satılırken, şeker kuru fasulyesi 150 ile 250 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor.
Buğday Meydanı’nda fasulye satan Şevki Kılıç, “ Erzincan’da özellikle dermason fasulyesi büyük ilgi görüyor. Kaynayınca yumuşak olması ayrı bir lezzet katıyor. Şeker fasulyesi ise özellikle farklı illerde restoranlar tarafından çok ilgi görüyor. Çünkü şeker fasulyesi kaynadıktan sonra ikinci güne kalsa bile yumuşamıyor, daha uzun ömürlü. Bu yüzden farklı illerdeki restoranlar şeker fasulyesine talep gösteriyor. Erzincanlı vatandaşlarımız ise kaynadıktan sonraki yumuşaklığı ve lezzetiyle dermason fasulyeye ilgi gösteriyor” dedi.